Istiklal

Vind 5 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Istanboel

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd Istanboel bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Turken feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt ervoor dat je voorbereid op reis gaat met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Turkije geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Brandweer: 110
Politie: 155

Bijzonderhedenomhoog

Moskeebezoek

Wil je graag de Sultanahmet Moskee, de Süleymaniye Moskee of één van de andere moskeeën in Istanbul bezoeken? Respecteer de volgende wensen voor je een moskee binnenstapt;

De meeste moskeeën zijn overdag geopend voor publiek. Bidsessies, genaamd 'Namaz', duren 30 tot 40 minuten en vinden 5x per dag plaats. Er wordt afgeraden een moskee op vrijdagmiddag te bezoeken. Op deze dag zijn veel Moslims vrij en vindt het middaggebed plaats onder leiding van een Imam.

Draag gepaste kleding als je een moskee wilt bezoeken. Vrouwen mogen niet met blote armen, benen en schouders een moskee betreden. Tevens moeten zij een sjaaltje om hun hoofd dragen om hun haar te bedekken.

Mannen mogen ook geen korte broek aan. Voor je de moskee betreedt, moet je je schoenen uittrekken. Tijdens de gebedsuren (5x per dag) is de moskee gesloten.

Rookverbod

In 2008 is in Turkije (na het rookverbod op de werkvloer) het rookverbod voor de Turkse horeca ingegaan. Ook is roken verboden in sportstadions, en in de tuinen van moskeeën en ziekenhuizen.

Feestdagenomhoog

Turkije kent 2 belangrijke jaarlijkse feestdagen, namelijk de Ramadan en het Offerfeest.

Tijdens de Ramadan (een maand durend) mag er van zonsopgang tot zonsondergang niets gegeten worden. Tijdens het feest zijn bars, restaurants en uitgaansgelegenheden wel geopend als normaal.

Overige officiële feestdagen in Istanboel zijn als volgt:

1 januari: Nieuwjaar (Yilbasi)
23 april: Feest van de Nationale Soevereiniteit en de kinderen (Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami)
19 mei: Feest van de Jeugd en Sport (Gençlik ve Spor Bayrami)
30 augustus: Eind van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1922 (Zafer Bayrami)
29 oktober: Oprichting van de Turkse Republiek in 1923 (Cumhuriyet Bayrami)

Klimaatomhoog

Istanboel kent de koelere variant van het Middellandse Zeeklimaat. De lente is kort, de zomer kent behoorlijk warme temperaturen, de herfst duurt lang en kent nog aangename temperaturen met een heldere blauwe lucht en de winters zijn net als de Nederlandse: koud en nat. Vaak sneeuwt het ook. De populairste periode om naar Istanboel te gaan is vanaf half mei tot half september. De maanden april en oktober zijn ook ideaal om de stad te bezoeken. Het is er dan een stuk rustiger en bovendien zijn de temperaturen dan ook nog erg goed.

Openingstijdenomhoog

Winkels en bazaars in Istanboel zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:30 tot 13:00 en van 14:00 tot 19:00. De grote winkelketens, winkelcentra en winkels rond de hoofdstraten zijn echter gewoon 7 dagen per week geopend en sluiten 's middags niet. Musea zijn gesloten op maandag en paleizen op donderdag. Verder zijn deze dagelijks geopend vanaf ca. 09:30 tot een uur of 18.00. (tijden onder voorbehoud).

Tijdzoneomhoog

GMT +2 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt GMT +3. In Istanboel is het dus altijd één uur later dan in Nederland.

Valutaomhoog

In Turkije wordt betaald met de YTL, oftewel de Nieuwe Turkse Lira, die verkrijgbaar is in briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De meeste winkels en restaurants accepteren creditcards, let goed op of dit staat aangeven met een sticker op het raam. Geldautomaten zijn bijna overal wel te vinden en hebben vaak een optie zodat de instructies ook in het Engels te lezen zijn.

Overigeomhoog

Voor Turkije dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Bij aankomst in Turkije dien je, voordat je door de paspoortcontrole gaat, een visum te kopen bij de visumbalie. De kosten hiervan zijn ca. € 25 per persoon en dienen gepast in euro’s betaald te worden. Dit visum is maximaal 3 maanden geldig.

Het is ook mogelijk om uw visum al geregeld te hebben voor vertrek. Je kunt eenvoudig een visum online aanvragen via www.e-visums.nl/turkije.

Let op: Voor reizen naar Turkije worden geen nood-reisdocumenten geaccepteerd.

 

Vervoer

In het centrum

In de stad

Met het openbaar vervoer in Istanboel kun je alle kanten op. Er kan gebruik gemaakt worden van de metro, de grootste bussenvloot ter wereld, treinen en natuurlijk ferry's om de Bosparus over te steken. Niet de missen is de oude tram die in het voetgangersgebied Istiklal Caddesi rijdt.

Het is handig om onderscheid te maken tussen de verschillende kleuren bussen. De rode bussen zijn voor iedereen toegankelijk, de blauwe en groene bussen zijn privé.

Naast normale bussen, zijn er ook Dolmuş busjes. Iedereen die weleens in Turkije op vakantie is geweest, kent deze waarschijnlijk wel. Deze busjes rijden tussen de belangrijkste punten van de stad. De bestemming van het busje is vaak te lezen op een bordje voor op de bus.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Vanaf de luchthaven Atatürk zijn er verschillende manieren om naar het stadscentrum te reizen. Daarnaast heeft de luchthaven ook haar eigen busservice, Havaş genaamd. Deze service is goedkoper dan een gemiddelde taxi en dus ook een goede optie. De bussen vertrekken voor de Municipality Art Gallery om het half uur van ca. 06:00 tot ca. 23:00 en om het uur tussen ca. 04:00 en ca. 06:00 en van ca. 23:00 tot ca. 01:00. De duur van de rit is circa 40 minuten. Route: Atatürk Airport, Bakırköy Sea Bus Pier, Coast Road, Aksaray, Tepebaşı, Taksim. Kosten ca. 9 TRY. Na 00:00 en voor 06:00 zijn de kaartjes iets duurder.

Taxi's rijden met een starttarief vanaf ca. 1,5 TRY en vervolgens vanaf ca. 1 TRY per kilometer. De luchthaven is zo'n 30 kilometer van het centrum verwijderd, dus de gemiddelde ritprijs ligt rond de 30 TRY (onder voorbehoud)Als je rond het spitsuur naar de luchthaven moet, houdt er dan rekening mee dat het op de wegen erg druk kan zijn en je reis dus meer tijd in beslag neemt dan gepland. Een goede optie om dit te ontlopen is de metro (hoewel het hier natuurlijk ook druk kan zijn, rijdt de metro tenminste ten allen tijde door). De metro vertrekt vanaf Kabataş, Eminönü en Aksaray richting Esenler Terminal en vice versa. Tickets zijn goedkoop.

Wijken

Beyoglu

Beyoglu

Ten noorden van de Gouden Hoorn ligt deze prestigieuze wijk. Door de aanwezigheid van diverse ambassades in de prachtige oude gebouwen heeft het een nostalgische uitstraling. Deze wijk is zeker een aanrader. Tip, neem het trammetje als het wandelen teveel wordt en ga zeker naar La Rue Francaise (wijk Cihangir). Hier waan je je echt in Parijs!

Ortaköy

Ortakoy

Het Aziatische gedeelte van Istanboel mag ook zeker niet ontbreken. Alleen al de tocht er naar toe is de moeite waard. Per boot vaar je over de Bosporus en heb je een prachtig uitzicht. Deze wijk van de stad is authentieker en minder toeristisch. Ontdenk de wirwar van straatjes en geniet van een echte Turkse koffie in een van de koffiehuizen. Deze wijk is met name in de zomer bekend vanwege zijn trendy clubs aan de Bosporus.

Prinseneilanden 2

Prinseneilanden

De Prinseneilanden liggen ca. 20 kilometer van Istanbul vandaan, in de Zee van Marmara. Het is een groep met eilanden die in het Turks ook wel Adalar genoemd worden. Deze eilandengroep dankt zijn naam aan het feit dat hier in vroegere tijden Byzantijnse prinsen naar toe verbannen werden. Heden ten dage zijn het rustige eilanden in tegenstelling tot de bruisende hectiek die Istanboel biedt. Op de eilanden vindt je niet veel verkeer, men reist te voet, per fiets, per koets of met paard. Alleen politieagenten en leden van het stadsbestuur mogen op de eilanden in een auto rijden. Bestel een drankje en een hapje op een terras en kom lekker bij van alle indrukken die je in Istanboel hebt opgedaan. In het weekend worden de eilanden druk bezocht, op doordeweekse dagen is het hier veel rustiger!

Sultanahmet

Sultanahmet

Ons grootste aanbod aan hotels vindt je in de toeristische wijk Sultanahmet. Met bezienswaardigheden zoals het Topkapi-paleis en de Blauwe Moskee is Sultanahmet een waar openluchtmuseum. Deze wijk ligt in het oudste gedeelte van de stad en wordt grotendeels omringd door water. In deze wijk is het gezellig toeven met een rijk scala aan diverse restaurants en bars.

Taksim

Taksim

In het Europeese gedeelte van Istanbul ligt de bruisende wijk Taksim. Het beroemde Taksimplein (Meydani) is toeristisch het meest bekend en wordt omringd door veel restaurants, bars, winkels en hotels. De wijk Taksim is hip en trendy. Istiklal Caddesi, de bekendste winkelstraat, komt uit op dit plein.